Bezienswaardigheden en uitjes

Bezienswaardigheden en uitjes in Alkmaar

In Alkmaar valt heel wat te ontdekken en te beleven. Of je nu graag rondstruint door de echte oud-Hollandse straten met eeuwenoude herenhuizen, een museum wilt bezoeken, wilt shoppen, een drankje wilt pakken of een culturele wandeling wilt maken en talloze interessante monumenten wilt bezichtigen: Alkmaar heeft het in huis. In dé kaasstad van Nederland zul je van de ene verbazing in de andere vallen want je vind in het historische centrum maar liefst 399 rijksmonumenten en verder nog 700 gemeentelijke monumenten. Alkmaar is dan ook geen stad die je in een dagje leert kennen en zal je keer op keer weer blijven verwonderen. Op deze pagina hebben we een goede selectie gemaakt van de meest populaire, unieke en bijzondere uitjes en bezienswaardigheden in de stad die je dan ook beslist niet mag missen.

Hotspots in het centrum

Het leuke van Alkmaar is dat vrijwel alle bezienswaardigheden op steenworp afstand van elkaar zijn te vinden. Hier vind je o.a. de bekende Accijnstoren dat vroeger dienst deed als belastingkantoor en is deels op een brug gebouwd wat het een unieke bezienswaardigheid maakt. Het Huis met de Kogel is ook een Rijksmonument in het centrum van Alkmaar en dankt haar naam aan de kogel die in de houten voorgevel zit. Dit is nog een restant van de hevige gevechten ten tijden van het Beleg van Alkmaar, waarin de stad zich wist te bevrijden van de Spaanse bezetters. Bovenop het oude patriciershuis aan de Langestraat vind je een prachtige ornament genaamd het Moriaanshoofd. Het gebouw deed vroeger dienst als een herberg die dezelfde naam droeg en vanwege het feit dat er een beeld van een Moorse Gaper aan de muur hing. Tegenwoordig is het een van de meest bezochte monumenten van de stad en zeker de moeite van een bezoekje waard. Ook het Stadhuis van Alkmaar mag je natuurlijk niet missen bij een bezoek aan de stad. Het gebouw stamt uit begin 16e eeuw, net als veel ander historische gebouwen in de stad, en heeft een prachtige hoektoren en een indrukwekkende trap aan de voorkant die je van twee kanten kunt betreden. De Vigilantie aan de Verdronkenoord 45 is een oud pakhuis uit de 17e eeuw met een unieke halsgevel en diverse versieringen die je een goed beeld geven van hoe de bouwstijl in die tijd geweest is. Aan het Waagplein, waar ook de Kaasmarkt wordt gehouden, vinden we tevens het Waaggebouw met de fraaie toren en een indrukwekkend carillon. Het gebouw stamt uit de 14e eeuw en van grote historische waarde is voor de stad.

Kaasmarkt

Misschien wel de bekendste trekpleister van de stad is de Alkmaarse Kaasmarkt waar je iedere vrijdagochtend van begin april tot begin september de kaasdragers aan het werk kunt zien op het Waagplein. Dit is de leukste plek van het land om kaas te proeven en om alles te weten te komen over de oer-Hollandse kaastradities.

Musea

Alkmaar heeft tal van interessante musea die je op geen enkele andere plek in Nederland (of zelfs ter wereld) zult tegenkomen. Wat te denken van het Hollands Kaasmuseum in het authentieke Waaggebouw, het Beatles Museum, het Biermuseum “de Boom”, het Stedelijk Museum Alkmaar en het Op Art Museum waar je geniet van de meest unieke fotografie, teken- en schilderkunst.

Hofjes

Bijzonder in Alkmaar zijn de 8 historische hofjes in het centrum. De hofjes zijn binnenplaatsen waar een groepje oude huizen omheen staat en een rustig stukje in de stad vormt waar in een groene omgeving even heerlijk tot rust kunt komen. De bekendste zijn het Hof van Sonoy, het Wildemanshofje en het Hofje van Splinter. De oudste is het Huis van Zessen: een hofje dat uit het jaar 1657 stamt en waar vroeger zes oude gelovige mannen hebben gewoond.

Kerken

In deze Noord-Hollandse stad vind je maar liefst 13 kerken uit diverse geloofsstromingen. De Sint Laurenskerk (ook wel de Grote Kerk genoemd) is verreweg de bekendste en grootste van allemaal en stamt uit de middeleeuwen. Hier vind je overigens ook de graftombe van graaf Floris de vijfde van Holland. De Sint-Laurentiuskerk, die geheel in neogotische stijl is opgetrokken, heeft een prachtig interieur met houten gewelven, gekleurde rozetten en prachtige wandschilderingen. De Sint-Josephkerk is ook de moeite van een bezoekje waard want dit gebouwd heeft bijzondere gebrandschilderde ramen en ligt op een mooie plek aan het water.

Molens

Molens behoren tot de streekeigen historie en in Almaar en omgeving vind je er talloze. De bekendste zijn de Molen van Piet in het centrum, de Alkmaarse Ambachtsmolen die op een prachtige locatie aan het water ligt, de Eendracht, een ronde stenen Grondzeiler molen uit de 18e eeuw en de Geestmolen: een traditionele Poldermolen uit 1565. Vanuit Alkmaar maak je ook makkelijk een uitstapje naar de Zaanse Schans waar je nog meer bekende molens aantreft in een adembenemend mooi Hollands landschap.

Voor meer informatie over alle bezienswaardigheden, routes, entreegelden en openingstijden kun je terecht bij het Alkmaarse VVV kantoor aan het Waagplein 2, of je kunt kijken op alkmaar.nl/toeristen